4. Het traject
Nadat de verwijzing door de huisarts en de eigen aanmelding door ons is ontvangen, wordt er contact met je opgenomen voor een indicatiegesprek. Als hieruit blijkt dat de schematherapiegroep de geschikte behandeling voor je is, kom je op de wachtlijst v oor schematherapie te staan.
De behandeling bestaat uit twee kennismakingsgesprekken (waarbij vragenlijsten worden ingevuld en verdere uitleg wordt gegeven over de behandeling, de schema’s en modi), 30 sessies groepstherapie, 300 minuten individuele tijd (die tijdens de loop van de groepsbehandeling vrij in te plannen en in te vullen zijn) en vier maandelijkse follow-upzittingen na afloop van de groepsbehandeling, waarin de Gezonde Volwassene verder wordt versterkt. De behandeling kent drie fases, elke met een eigen focus.
De eerste fase is gericht op bewustwording van je eigen patronen (schema’s) en gemoedstoestanden (modi). Je bewust worden van wat er allemaal gebeurt met je gedachtes, gevoelens en wat je doet. De tweede fase is gericht op manieren hoe je de modi kunt beïnvloeden en hanteren (modusmanagement). Je wordt uitgedaagd om andere gedachtes, andere belevingen of ander gedrag in te zetten bij zich herhalende patronen. De derde fase is gericht op hoe je het geleerde in de praktijk kunt toepassen (gedragsverandering). Je hebt in deze fase de tijd om nog meer te oefenen, terwijl je de groep nog als wekelijkse steun hebt.
Het is een doorlopende groep, dus in deze behandeling zijn er deelnemers uit de verschillende fases aanwezig binnen 1 groep.
Er wordt ook verwacht dat je buiten de sessie om oefent en huiswerk maakt, zoals het invullen van een dagboekformulier nadat een bepaald patroon wordt getriggerd in het dagelijks leven.
De behandeling zal na afronding van de groepstherapie worden afgesloten. Je ontvangt dan een eindbrief met een korte omschrijving van de klachten, het verloop van de behandeling en het resultaat. Deze eindbrief wordt tevens naar de verwijzer gestuurd, indien je hiervoor toestemming geeft.